Eksperymenty‎ > ‎

Dzisiaj już takich weków nie ma...

Czy obserwowałeś kiedyś babcię robiącą domowe konfitury?

Najpierw długo gotowała owoce w wielkim garze. Następnie gorącą owocową papkę wkładała do słoików (albo weków - od nazwiska niemieckiego producenta) i zakręcała je. Potem czasami gotowała słoiki, czasami tylko pozostawiała do ostygnięcia.
A po kilku miesiącach, przychodził czas na najlepsze: można było zjeść pyszne konfitury.
Czasami tylko trzeba było się mocno namęczyć, żeby taki słoik otworzyć.
 
Balon w butelce
1. Nalej do butelki gorącej wody. Najlepiej właśnie przegotowanej.
2. Zakręć butelkę, mocno potrząśnij butelką, żeby cała butelka mocno się rozgrzała.
3. Wylej wodę i szybko załóż balon na główkę butelki.
4. Poczekaj aż butelka ochłodzi się. Jeśli chcesz przyspieszyć proces to polej butelkę zimną wodą.
Balon został wciągnięty do butelki.

 
Balon zachowuje się analogicznie jak opisana powyżej nakrętka w czasie wekowania.
Co powoduje tak mocne przyssanie się nakrętki do słoika i wciągnięcie balonu do butelki?

A co się stanie jeśli zrobimy „odwrotne” doświadczenie - czyli na butelkę założymy balon, a następnie butelkę polejemy gorącą wodą?


CoperniKids - eksperymenty dla dzieci z fizyki i innych nauk ścisłych - Warszawa