Czy obserwowałeś kiedyś babcię robiącą domowe konfitury? ![]() Najpierw długo gotowała owoce w wielkim garze. Następnie gorącą owocową papkę wkładała do słoików (albo weków - od nazwiska niemieckiego producenta) i zakręcała je. Potem czasami gotowała słoiki, czasami tylko pozostawiała do ostygnięcia. A po kilku miesiącach, przychodził czas na najlepsze: można było zjeść pyszne konfitury. Czasami tylko trzeba było się mocno namęczyć, żeby taki słoik otworzyć. Balon w butelce 1. Nalej do butelki gorącej wody. Najlepiej właśnie przegotowanej. 2. Zakręć butelkę, mocno potrząśnij butelką, żeby cała butelka mocno się rozgrzała. 3. Wylej wodę i szybko załóż balon na główkę butelki. 4. Poczekaj aż butelka ochłodzi się. Jeśli chcesz przyspieszyć proces to polej butelkę zimną wodą. Balon został wciągnięty do butelki. ![]() Balon zachowuje się analogicznie jak opisana powyżej nakrętka w czasie wekowania. Co powoduje tak mocne przyssanie się nakrętki do słoika i wciągnięcie balonu do butelki? A co się stanie jeśli zrobimy „odwrotne” doświadczenie - czyli na butelkę założymy balon, a następnie butelkę polejemy gorącą wodą? CoperniKids - eksperymenty dla dzieci z fizyki i innych nauk ścisłych - Warszawa |
Eksperymenty >